Oroszország fokozza a támadásokat a nyugati fegyverek ellen Ukrajnában

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy Oroszország növelni fogja a támadásokat az Ukrajnában tárolt vagy érkező nyugati fegyverek ellen, és még a bevetés előtt megsemmisíti azokat. Az amerikai Szenátus döntése előtt pár órával tett nyilatkozatában kifejtette, hogy céljuk a logisztikai központok és a fegyverek tárolóbázisai elleni támadások intenzitásának növelése.

Az amerikai Képviselőház a hétvégén elfogadta a 95 milliárd dolláros külföldi segélycsomagot, amelyet Joe Biden elnök aláírásával véglegesítettek. Sojgu szerint Oroszország cáfolta a nyugati fegyverzet felsőbbrendűségének mítoszát, és az orosz erők uralják a kezdeményezést a frontvonalon. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint folyamatos csapásokat fognak mérni az Egyesült Államokban gyártott rendszerekre.

Az új finanszírozás révén Ukrajna számára biztosították az égetően szükséges fegyvereket és erősítést az orosz invázió elleni küzdelemhez. Az ukrán elnök korábban jelezte, hogy a nyugati katonai támogatások nélkül nem tudja állni az orosz nyomást. A fegyverek védelme érdekében kiemelt feladat a potenciális célpontok légvédelmének megerősítése és a digitális zavaró rendszerek kiépítése.

Washingtonban döntés született egy egymilliárd dolláros azonnali fegyvercsomag küldéséről Ukrajnának, amely Stinger légvédelmi lőszert, járműveket, 155 milliméteres tüzérségi lőszert és Javelin páncéltörő lőszert tartalmaz. Ezek sürgős szállítása kulcsfontosságú lehet egy esetleges tavaszi orosz offenzíva megállításához vagy lassításához.

Joe Biden amerikai elnök aláírta a 95 milliárd dolláros nemzetközi támogatást is magában foglaló törvénycsomagot, amely több mint 60 milliárd dollárt biztosít katonai támogatásként Ukrajnának. Az első szállítmány a terv szerint már ezen a héten útnak indul, és Biden elnök szerint „még ma elküldik Ukrajnának a nagyon szükséges fegyvereket”. A törvény Izrael támogatási keretéről is rendelkezik, mintegy 26 milliárd dollár értékben, melyből egymilliárd dollárt humanitárius segélyre szánnak a Gázai övezetben élő palesztin civilek számára. A teljes törvénycsomagnak ezeken felül része még 8 milliárd dollár Tajvan, valamint az indiai- és a csendes-óceáni térség számára, amellyel a Kína jelentette kihívások kezelését kívánják orvosolni. Végül a törvénycsomag része az a jogszabály is, ami a TikTok betiltásához vezethet az Egyesült Államokban, amennyiben annak kínai tulajdonosa, a ByteDance nem kezdi el amerikai érdekeltségét értékesíteni.

Orosz rakéták lakóházakat rongáltak meg Harkiv városában, hat embert megsebesítve. A város polgármestere szerint két Sz-300-as légvédelmi rakétával támadták a várost, de jelentős károk nem keletkeztek. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) drónjai eltaláltak két üzemanyag- és kenőanyag-tárolót, valamint egy szivattyúbázist Oroszországban, amelyek a robbanások után jelentős tüzeket okoztak. Az SZBU szerint ezek a létesítmények legitim célpontok Ukrajna számára.