Új otthonfelújítási támogatás nyugdíjasoknak

A nyugdíjasok számára is elérhető az új otthonfelújítási támogatás, amelynek köszönhetően jelentős rezsicsökkentés érhető el a családi házak energetikai korszerűsítésével. A Bankmonitor szakértői felhívják a figyelmet a támogatáshoz kapcsolódó feltételekre, melyeket az időseknek is érdemes figyelembe venniük a sikeres pályázáshoz.

Az otthonfelújítási program, mely június 3-án indul, lehetővé teszi a családi házak energetikai korszerűsítését, akár 6 millió forint értékben, melynek egy része vissza nem térítendő támogatás, másik része pedig kamatmentes kölcsön formájában érhető el. A hitel igényléséhez azonban több feltételnek is meg kell felelni, melyek előzetes ismerete fontos lehet a nyugdíjasok számára is.

A felső korhatár problémát jelenthet, de van megoldás

A hitelkonstrukció igénybevételének egyik fontos feltétele, hogy az igénylő a hitel lejáratakor még ne töltse be a 75. életévét. Ez 10 éves futamidő esetén azt jelenti, hogy a hitelt legfeljebb 64 éves korig lehet igényelni. Rövidebb futamidő választása esetén a havi törlesztők magasabbak lesznek, ami kihívást jelenthet a nyugdíjból élők számára. Egy lehetséges megoldás lehet, ha a hitelbe fiatalabb adóstársat vonnak be, aki rendelkezik a hitelhez szükséges jövedelemmel. Azonban figyelembe kell venni, hogy az adóstársnak a meglévő és az új kölcsön törlesztőit is el kell bírnia, és ez a későbbiekben akadályozhatja a lakáshitel vagy babaváró hitel felvételét.

Mekkora nyugdíj szükséges az otthonfelújítási hitelhez?

Az otthonfelújítási hitel igényléséhez szükséges jövedelem öregségi nyugdíj formájában is megfelelő lehet. A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) szabály szerint 600 ezer forint nettó jövedelem alatt a nyugdíj legfeljebb 50 százaléka fordítható hiteltörlesztésre. A magyar átlagnyugdíj jelenlegi összege 231 ezer forint, a mediánnyugdíj pedig 205 ezer forint, így a legtöbb idős számára elérhető a támogatott hitelkonstrukció.

Mekkora önerő szükséges az otthonfelújítási programhoz?

Az otthonfelújítási támogatással legfeljebb 7 millió forint értékű munkálatokat lehet elvégezni, amelyhez legalább 1 millió forint saját forrás szükséges. Azonban az új szabályok szerint a költségvetés legalább 14,3 százalékát önerőből kell megfinanszírozni. Ez az önerő akár hitelből is finanszírozható, és a Bankmonitor szakértői szerint 5 éves futamidőre 23-30 ezer forint közötti havi törlesztővel számolhatunk. A család támogatása is lehetőség, hiszen nagyobb önerővel több támogatás vehető igénybe, ami az ingatlan értékét is növelheti.

A támogatás összege nem lehet kevesebb 2,5 millió forintnál, így a kedvezmény kihasználásához legalább 2,9 millió forintos költségvetés szükségeltetik. Ha a tervezett munkálatok költsége nem éri el a 2,9 millió forintot, akkor nem kaphatjuk meg a támogatást. Ebben az esetben érdemes lehet plusz munkálatokat végeztetni, hogy a költségvetés növekedjen.

Például egy 2,9 millió forintba kerülő felújításhoz legalább 414 700 forint saját megtakarításra van szükség, míg 4 millió forintos költségvetésnél már legalább 572 ezer forint önerő szükségeltetik. Ha önerőt hitelből pótolnánk, akkor egy 500 ezer forintos személyi hitel 8 éves futamidőre, 12,29 százalékos kamattal összesen 788 ezer forintot kell visszafizetni, ami 288 ezer forint teljes költséget jelent. Ezzel a költséggel azonban nem csak a félmillió forinthoz jutnánk hozzá, hanem elérhetővé válna még plusz 1,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás és 1,5 millió forint kamatmentes kölcsön is.