Oroszország nukleáris hadgyakorlatot tervez

Az orosz védelmi minisztérium Vlagyimir Putyin elnök utasítására elkezdte a nukleáris hadgyakorlatok előkészítését, amelyek a "közeljövőben" kerülnek megrendezésre. A gyakorlatok során a taktikai nukleáris fegyverek használatát próbálnák ki, beleértve a nem hadászati nukleáris fegyverek előkészítését és bevetését is. A Meduza információi szerint a gyakorlatok pontos helyszínéről egyelőre nincs információ.

A tervezett hadgyakorlatok során a védelmi minisztérium a nem hadászati nukleáris fegyverek előkészítésének és alkalmazásának terveit fogja kidolgozni. Céljuk, hogy válaszul szolgáljanak azokra a provokatív kijelentésekre és fenyegetésekre, amelyeket egyes nyugati tisztségviselők tettek Oroszországgal szemben.

Ezzel párhuzamosan január vége óta tartanak az európai NATO-hadgyakorlatok is, amelyeket az orosz fél úgy értelmez, mint amelyek egy lehetséges fegyveres konfliktusra való felkészülést jelentenek Oroszországgal szemben.

Putyin elnök korábban kijelentette, hogy az ukrajnai háború során még nem volt szükség a taktikai nukleáris fegyver bevetésére, de hangsúlyozta, hogy haditechnikai szempontból készen állnak az atomháborúra. Azt is hozzátette, hogy hazájának nukleáris triádja korszerűbb, mint bármelyik másik országé, és Oroszország akkor lenne kész az atomfegyver bevetésére, ha az orosz állam létéről, vagy a szuverenitásának és függetlenségének sérelméről lenne szó. A hadgyakorlatokon a déli katonai körzet rakétaalakulatai és a haditengerészeti erők is részt vesznek, amelyek a gyakorlat során egy sor intézkedést hajtanak végre a nem hadászati nukleáris fegyverek előkészítésének és bevetésének gyakorlására. Oroszország rendelkezik a világ legnagyobb nukleáris fegyverarzenáljával, és a gyakorlat célja az ország területi integritásának és szuverenitásának biztosítása.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy „megkezdte az előkészületeket” egy nem-stratégiai nukleáris rakétákkal végrehajtott hadgyakorlathoz, amely mindhárom fegyvernem erőit felvonultatja majd. Az orosz elnök egyébként előszeretettel paráztatja a nemzetközi közvéleményt a nukleáris fenyegetéssel-sejtetéssel, ennek pszichológiai mechanizmusáról itt olvashatnak egy – megnyugtató – elemzést.

Ugyanakkor Ukrajna szerint 50 ezer orosz katona gyülekezik Harkiv elfoglalására. Az orosz hatóságok szerint hét ember meghalt és 35-en megsebesültek, amikor dróntámadás ért az ukrán határ menti Belgorod kormányzóságban több buszt, melyek egy húsfeldolgozó üzembe szállítottak munkásokat. Belgorodot egyébként 2022 óta rendszeresen támadják ukrán drónok, különleges erők, sőt, ukrán támogatást élvező „orosz szabadcsapatok”, akik idén márciusban a korábbiaknál nagyobb szabású akciót hajtottak végre orosz területen. A határ túl oldalán, Harkiv térségét is légicsapások rázták meg. Kijevi források szerint a támadó 24 Shahed drónból 23-at leszedett a légvédelem, de más támadóeszközök mégiscsak elérték célpontjaikat, mivel a városban és környékén egy ember meghalt és 24-en megsebesültek.