A világ legmélyebb tenger alatti víznyelőjének rejtélyei

A délkelet-mexikói Chetumal-öbölben található Taam Ja’ Kék Lyuk a világ legmélyebb tenger alatti víznyelője, melynek mélysége és titkai még mindig izgalmas rejtélyt jelentenek a tudósok számára.

A The Independent által közölt információk szerint a Taam Ja’ Kék Lyuk mélysége legalább 420 méter. Ez a mélység meghaladja a Dél-kínai-tengerben található Sárkány Kék Lyukét, amelynek mélypontja körülbelül 300 méterre van a tengerszint alatt. A kék lyukak olyan tengeri víznyelők, amelyek a víz által a repedéseken keresztül történő beszivárgás és az ásványi anyagok feloldódása révén jönnek létre.

A Taam Ja’ Kék Lyukat 2021-ben fedezték fel, nem messze attól a helytől, ahol a dinoszauruszokat kipusztító aszteroida csapódott be. Kezdetben úgy vélték, hogy a víznyelő mélysége 275 méter lehet, de a későbbi, alaposabb vizsgálatok során kiderült, hogy ennél jóval mélyebb.

A kutatók 2023 decemberében végeztek méréseket a formációnál, műszereket engedtek le az üregbe, de az aljáig nem jutottak el. Megállapították, hogy a víznyelő legalább 420 méter mély, és a képződményben különböző hőmérsékletű és sótartalmú rétegeket találtak.

Egy körülbelül 400 méteres mélységben lévő rétegben a sótartalom és a hőmérséklet értékei hasonlóak voltak a közeli Karib-tengerében mérhetőkhöz. Ez arra utalhat, hogy a mélyben összeköttetés lehet a tengerrel. A szakértők szerint lehetséges, hogy a víznyelőben egy különleges élővilág alakult ki.