Hűségeskü Kim Dzsongun iránt Észak-Koreában

Észak-Koreában a lakosságot hűségesküre kötelezték a vezető, Kim Dzsongun iránt, ami az ő hatalomra kerülése óta az első ilyen esemény. A Dél és Észak Fejlődés Intézete (SAND) szerint, amely a szöuli székhelyű kutatóintézet, az eskütételi ünnepség fényképeit is közzétette, a fogadalmakat valószínűleg Kim Dzsongun január 8-i, negyvenedik születésnapján tették.

Észak-Korea hivatalosan sosem erősítette meg Kim Dzsongun pontos születési dátumát, erről csupán feltételezések születtek, de az ehhez hasonló korábbi eskütételi ünnepségeket mind a korábbi vezetők születésnapján rendezték.

A SAND elemzése szerint Kim Dzsongun döntése, hogy hűségeskü-ceremóniát tartson a negyvenedik születésnapján, és ezzel tizenharmadik hatalomban töltött évét kezdje meg, politikai magabiztosságát fejezi ki, és eltér az elődei által követett gyakorlattól. Áprilisban Kim Dzsongun egy olyan dalt is kiadott, amelyben magát Észak-Korea „barátságos apjaként” dicsőíti. Ezt a dalt egy ünnepségen énekelték el, amelyen 10 ezer új otthon megnyitását ünnepelték a fővárosban.