Joe Biden aláírta az Ukrajnának szánt segélycsomagot

Joe Biden amerikai elnök aláírta azt a törvényjavaslatot, amely 61 milliárd dollárnyi új támogatást nyújt Ukrajnának az Oroszországgal vívott háborúban. A segélycsomag elfogadása fontos győzelmet jelent a demokrata elnök számára, és bátorítást ad azoknak a szövetségeseknek, akik Washingtonra vártak.

A törvényjavaslatot hosszas várakozás után fogadták el, amelynek oka részben a Trumphoz közel álló republikánusok ellenállása volt. A republikánusok ragaszkodtak ahhoz, hogy a külföldi országoknak nyújtott finanszírozást olyan jogszabályokkal kell párosítani, amelyek csökkentik a mexikói határt ostromlók számát.

A képviselőház szombaton azonban hirtelen irányt váltott, és több törvényjavaslatot is jóvá hagyott, amelyek nem csak Ukrajna, hanem Izrael, Tajvan és más amerikai érdekeltségek finanszírozására is felhatalmazást adnak, valamint rendelkeznek a TikTok amerikai betiltásáról is.

A szenátus a képviselőházat követve elfogadta a törvényjavaslatot, amelyet 46 demokrata, 31 republikánus és 2 független támogatott, mindössze 2 demokrata, 15 republikánus és egy független ellenezte. Chuck Schumer demokrata szenátor szerint a szenátus egységes üzenetet küldött az egész világnak, hogy Amerika mindig megvédi a demokráciát.

Donald Trump volt elnöknek is komoly szerepe volt a támogatás megszavazásában. Trump, aki a novemberi választáson ismét szembe kerülhet Joe Bidennel, a kongresszusi szavazás előestéjén már a szolidaritás húrjait pengette, és Európát kritizálta amiért nem ad több pénzt Ukrajna megsegítésére.

Gitanas Nauseda litván elnök szerint a republikánusok Ukrajna-hozzáállásában a valódi fordulópont Donald Trump és Andrzej Duda lengyel elnök áprilisi találkozója lehetett. A lengyel elnök, aki közel áll a konzervatív PiS párthoz, bensőséges viszonyt ápol Trumppal.

Az új ukrajnai segély jóváhagyását megkönnyebbüléssel fogadták Európában. Donald Tusk lengyel miniszterelnök köszönetet mondott Mike Johnson republikánus képviselőház elnökének, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is üdvözölte a segélyt, mondván, hogy ez ezer és ezer életet menthet meg.

A segélycsomag elfogadása azonban Oroszország részéről válaszlépéseket váltott ki. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy fokozni fogják a támadásokat Ukrajna logisztikai központjaival szemben, azzal a céllal, hogy megsemmisítsék az ország új, nyugati fegyvereit.