A 2023-as Budapest Pride Felvonulás útvonala és a közlekedési incidens

Június 22-én kerül megrendezésre a 29. Budapest Pride Felvonulás, melynek szlogenje: "Vedd vissza a jövőd!" és idén is a Városligetben zárul a menet.

Az idei felvonulás a Podmaniczky utcában veszi kezdetét 15 óra körül, ahonnan a résztvevők a Bajcsy-Zsilinszky úton keresztül az Andrássy útra vonulnak, majd a Vajdahunyad vára előtti zöldterületen, a Civil Faluban érnek véget. Az eseményt követően aznap este afterparty várja az érdeklődőket a Budapest Parkban.

A szervezők szerint a korábbi években a felvonuláson közel 35 ezer ember vett részt, és a rendezvényt a magyarországi LMBTQ-közösség számára kiemelten fontos eseményként tartják számon, amely hozzájárul a közösség építéséhez, bemutatásához és láthatóságának növeléséhez.

A felvonulás útvonalához kapcsolódóan egy közlekedési incidens is történt Zuglóban, a Városliget közelében. Egy biciklis, aki az Erzsébet királyné útján haladt a Városliget felé, konfliktusba került egy taxissal. A biciklis azt nehezményezte, hogy a sofőr nem engedett át az úton egy édesanyát a gyerekeivel. A biciklis állítása szerint a taxis lassítás nélkül hajtott el mellette, annak ellenére, hogy kézzel jelezte neki, hogy lassítson. A kerékpáros fedélzeti kamerával rögzítette az eseményeket, és miután a gyalogosok elhaladtak előtte, elindult, hogy szóvá tegye a történteket, de a taxis már nem volt a helyszínen. Később a taxis kalapáccsal a kezében várta a biciklist az Amerikai út felé haladva, és ragaszkodott hozzá, hogy a biciklis kérjen bocsánatot, amit a kerékpáros végül vonakodva, de megtett.

Ez az eset ismét felhívja a figyelmet a közlekedési etikett fontosságára és a türelemre a fővárosi utakon, különösen olyan nagyszabású események idején, mint a Budapest Pride.