OXO Technologies Holding Nyrt. növekvő nyeresége és piaci tervei 2023-ban

Az OXO Technologies Holding Nyrt. 2023-as évi jelentése szerint a cégcsoport tovább növelte nyereségességét és kezelt vagyonát, miközben rugalmas likviditási stratégiát és a BÉT Standard piacára történő belépést tervez.

Az OXO Technologies Holding Nyrt. a 2023-as üzleti évet 943 171 eurós adózás utáni nyereséggel zárta, ami az eszközállomány 2 millió eurós növekedésével együtt 16,182 millió euróra emelkedett. A cégcsoport negyedik üzleti évét 1 888 246 eurós eredménytartalékkal zárta, ami részvényenként 1,008 euró eredménytartalékot jelent. A közgyűlés döntése alapján a cégcsoport a tartalékot további akvizíciós és befektetési lehetőségek kiaknázására, valamint az év végéig saját részvények esetenkénti visszavásárlására kívánja felhasználni.

A társaság részvényeinek értékelése során az egy részvényre eső nyereség (EPS) 2022-ben 0,4323 euróról 2023-ban 0,5035 euróra nőtt, ami 16,5%-os növekedést jelent. A részvények árfolyama 2022-ben 6,99 euróról 2023 végére 7,9 euróra emelkedett, ami 13%-os árfolyamnövekedést jelent, bár ez még mindig elmarad az EPS növekedésétől. A részvények P/BV (price per book value) aránya alapján a kereskedés jellemzően diszkont árfolyamon történik, az egy részvényre eső 8,1 eurós saját tőkéhez képest a féléves átlagárfolyam 7 euró körül alakul.

A cégcsoport növekvő nyereségességét elsősorban a stratégiai befektetési portfólió üzleti teljesítménye, valamint a leányvállalatoktól származó profitrészesedés és menedzsment díj bevétel, amely 2023-ban önmagában megközelítette az 500 ezer eurót, támasztja alá. Az adózás utáni nyereség továbbá a befektetések értékelési különbözetéből származik. A társaság 2023-ban nem törekedett jelentősebb exit bevétel realizálására, mivel a piaci és értékelési viszonyok nem kedveztek az ilyen típusú cégértékestéseknek. A cégcsoport 2024-ben is a portfólió bővítésére és további akvizíciók végrehajtására fog törekedni.

A stabilan nyereséges gazdálkodásnak köszönhetően a társaság a jövőben a folyamatos osztalékfizetés lehetőségét is megteremtheti. A közgyűlés jóváhagyta a saját részvények visszavásárlását, amelynek maximális vételára a mindenkori saját tőkével arányos részvényárfolyam lehet. A társaság a BÉT Standard piacára történő belépéssel további tőkebevonás lehetőségét is fenntartja.