A GVH figyelmeztetése a Cup Revolutionnek a félrevezető zöld kommunikáció miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) figyelmeztetést adott ki és kötelezte a Cup Revolution Kft.-t a megtévesztő környezetvédelmi kommunikáció miatt. A vállalat a repohár rendszerének környezetre gyakorolt hatásait illetően téves információkat közölt.

A GVH 2022 októberében indított eljárást a Cup Revolution ellen, mivel a vállalat megtévesztő állításokat tett közzé a repohár rendszerével kapcsolatban. A hivatal szerint a cég 2021. augusztus 5-től 2023. júniusig félrevezette a fogyasztókat úgynevezett "zöld-állításaival", mint például az újrahasználhatóság, újrahasznosíthatóság, fenntarthatóság, körforgás és környezetbarát működés. A Cup Revolution nem tudta alátámasztani reklámállításait, így azt, hogy a mosható és visszaváltható poharak használatával akár 80%-kal csökkenthető a hulladéktermelés.

A GVH Versenytanácsa a figyelmeztetésen túl előírta a cégnek, hogy vizsgálja felül kommunikációs eszközeit, különös tekintettel a környezetre gyakorolt hatásokra vonatkozó állításokra. A cégnek ki kell dolgoznia egy programot is, amely segíti a fogyasztókat a repohár rendszer működésével kapcsolatos tájékoztatásban.

A vállalat az eljárás során több ponton is módosította működését, például bevezetett egy applikációt a poharak visszaváltásának elősegítésére, és 2024-re további fejlesztéseket jelentett be. A jogsértőnek ítélt "zöld-állításokat" is megváltoztatta a vállalkozás.

A GVH szerint a Cup Revolution nem befolyásolta tisztességtelenül a fogyasztókat, és a vállalkozás által alkalmazott repohárrendszer általános működéséről önmagában nem volt megállapítható, hogy alkalmas nyomásgyakorlásra, illetve a fogyasztók tisztességtelen befolyásolására.

A Versenytanács megítélése szerint mindezek alapján joggal feltételezhető, hogy a cég a jövőben jogkövető magatartást folytat majd, ezért részesítette figyelmeztetésben.

A repohár rendszer körüli viták 2022 nyarán éleződtek ki, amikor a visszaváltott repoharakért tokeneket adó cégek, különösen a Cup Revolution ellen többen is felvonultak, lehúzással vádolva őket. A helyzet annyira elmérgesedett, hogy a budapesti iparkamara közvetítésével létrejött egy munkacsoport, amely repoharas cégek, környezetvédők és tokenellenes civilek részvételével alakult meg.

A Cup Revolution rendszerét alkalmazó vendéglátóhelyek figyelmét arra hívta fel a GVH, hogy a lehető legszélesebb körben biztosítsák a fogyasztók tájékoztatását a rendszerről, valamint vizsgálják felül a poharak visszaváltásával kapcsolatos kereskedelmi gyakorlatukat, valamint a rendszer alkalmazásáról szóló környezetvédelmi állításaikat, és tájékoztassanak arról átláthatóan és részletesen.

A 2019-ben indult Cup Revolution olyan hálózatot alakított ki, amelyen belül az egyes partnerei elfogadják a többieknél megvásárolt repoharakat, pénzt azonban nem adnak vissza érte: a poharak csak tokenre cserélhetők be. A kritikusai szerint a rendszer nem környezetbarát, csupán annak tünteti fel magát és a termékét, de valójában csak eladni akarja a termékét.