Az szja-bevallás határideje és a nyugdíjasok adóvisszatérítése

Bár az szja-bevalláshoz szükséges nyilatkozat kitöltése kevesebb mint egy percet vesz igénybe, sokan mégis lemondanak az adóvisszatérítésről, amely évente több milliárd forintot jelenthet a nyugdíj-, és egészségpénztári tagsággal rendelkező magánszemélyek számára – hívja fel a figyelmet az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ).

Az szja-bevallás határideje idén május 21-re esik, amely a pünkösdi ünnepnap miatt keddi napra tolódott. A NAV az adózók számára előkészítette a bevallástervezetet, amely az eSZJA portálon (eszja.nav.gov.hu) érhető el az ügyfélkapu-regisztrációval rendelkezők számára. Az önkéntes nyugdíj-, egészségpénztári tagsággal, nyugdíj-előtakarékossági számlával vagy nyugdíjbiztosítással rendelkezőknek nem csak az adójukat kell ellenőrizniük, hanem dönteniük is kell az adóvisszatérítésről, amely összesen legfeljebb 150 ezer forint lehet, vagy akár 280 ezer forint is, ha valaki többféle megtakarítással is rendelkezik.

A nyugdíj- és egészségpénztári tagok száma és az öngondoskodásra fordított összeg is növekszik. Az ÖPOSZ elnöke, Nagy Csaba szerint az intenzív tájékoztató kampányoknak köszönhetően egyre többen igénylik az adóvisszatérítést, így csökken a vissza nem igényelt összegek mértéke. 2021-ben még több mint hétmilliárd forint volt a veszni hagyott különbség, 2022-ben már csak ötmilliárd forint feletti összeg.

Az adóvisszatérítés összege nem osztható meg, csak egy számlára kérhető, és az adott számlán az adóévben tranzakciónak kellett történnie. A NAV a bevallás során automatikusan azt a számlát ajánlja fel, amelyre az előző évben is érkezett a visszatérítés. A hosszú távú gondolkodásúaknak a nyugdíjpénztári számlára érdemes kérniük a visszatérítést, míg a rövidebb távú előnyöket keresőknek az egészségpénztári számla lehet a megfelelő választás.

A Pénztárszövetség adatai szerint 2023-ban a tagok és a munkáltatók összesen 198,7 milliárd forintot fizettek be, ami növekedést mutat az előző évekhez képest. A visszatérítés során azonban többen választják az egészségpénztári lehetőséget a nyugdíjcélú megtakarítások helyett. Az egy pénztártagra jutó befizetések növekedése ellenére az átlagos megtakarítási összegek nem elegendőek az szja-visszatérítési plafon teljes kihasználásához.

Az ÖPOSZ szerint egyre tudatosabbak az öngondoskodók, hiszen a nyugdíj- és egészségpénztári tagok összlétszáma a múlt év végén már elérte az 1,04 millió főt, és évről-évre növekedést mutat az öngondoskodásra fordított összeg is. Az adóvisszatérítésről való rendelkezés során arányaiban jóval többen választják a már rövid távon és sokoldalúan felhasználható egészségpénztárakat a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarítások helyett. Míg a tagi befizetések kétharmada a nyugdíjkasszákba érkezik, addig a visszajáró adónak már csak alig több mint a felét kérik ebbe az öngondoskodási ágba.

Azok számára, akik rövidebb távon szeretnék élvezni az szja-visszatérítés előnyeit, az egészségpénztári visszatérítés lehet a jobb választás, hiszen abból akár a hozzátartozók egészséggel összefüggő kiadásai is fedezhetők, sőt, a gyermekvállalással kapcsolatos költségek, a beiskolázással járó kiadások, a felsőoktatás költségei vagy akár a lakáshitel-törlesztés szintén finanszírozható.