Oroszország nem stratégiai nukleáris fegyverek gyakorlatára készül

Az Orosz Föderáció hadserege a nem stratégiai nukleáris fegyverek bevetésére vonatkozó gyakorlatok előkészítését kezdte meg, amelyben a légierő, a rakétaalakulatok és a haditengerészet is részt vesz.

Az orosz védelmi minisztérium által közzétett információk szerint Vlagyimir Putyin elnök utasította a vezérkart, hogy készüljenek fel a nem stratégiai nukleáris fegyverek bevetésére vonatkozó gyakorlatokra. A gyakorlatok a déli katonai körzet rakétaalakulatainak részvételével, valamint a légi és haditengerészeti erők bevonásával kerülnek megrendezésre.

A manőverek célja a nem stratégiai nukleáris fegyverek harcászati egységeinek személyi és felszerelési készenlétének fenntartása, valamint az orosz állam területi integritásának és szuverenitásának feltétel nélküli biztosítása. A gyakorlatokat egyes nyugati tisztségviselők Orosz Föderációval szembeni provokatív kijelentéseire és fenyegetéseire adott válaszként tartják.

Vlagyimir Putyin szerint Oroszország tavaly nyár elején adta át az első atomfegyvereket Belarusznak, ami aggodalmat váltott ki a nyugati országokban. Belarusz stratégiai helyzete miatt, amely Litvánia, Lettország és Lengyelország szomszédságában van, ez a lépés különösen érzékeny, tekintettel arra, hogy ezek az országok a NATO keleti szárnyának részét képezik, amelyet az ukrajnai konfliktus óta megerősítettek.

Putyin elnök kijelentette, hogy ez a lépés nem sérti az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződést, mivel az Egyesült Államok már rendelkezik taktikai nukleáris fegyverekkel Európában és Törökországban. Március közepén egy interjúban Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország csak akkor lenne kész atomfegyverek alkalmazására, ha az orosz állam létét és az ország szuverenitását, függetlenségét fenyegetné veszély.

A hadgyakorlatot Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője és Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese is kommentálta, utalva arra, hogy a gyakorlat válasz a nyugati vezetők provokatív kijelentéseire, amelyek szerint csapatokat kívánnak vezényelni Ukrajnába. Peszkov szerint ez a feszültség eszkalálódásának egy teljesen új fordulója, amely különleges figyelmet és intézkedéseket igényel.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint Európában és Törökországban száz taktikai nukleáris robbanótöltet található, amelyeket az amerikai nukleáris megosztási program keretében helyeztek el. Lengyelország többször jelezte, hogy kész amerikai atomfegyvereket befogadni a területén.