Magyarország kormánya felveszi a harcot a nembináris plüssbölénnyel

Már nemcsak a könyvek és filmek, de bármely olyan termék kirakatba elhelyezését, közszemlére tételét tiltja a jogszabály, amelynek kialakítása, külseje vagy csomagolása a transzneműséget vagy a homoszexualitást jeleníti meg - írja a Háttér Társaság.

Április 23-án jelent meg a Magyar Közlönyben a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet módosítása, amely tovább szigorítja az LMBTQI termékek kereskedelmi forgalmazásának korlátait. A 2021 szeptembere óta érvényben lévő szabályozás már tiltotta a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint homoszexualitást megjelenítő, népszerűsítő tartalmakat kirakatba vagy közszemlére tenni, zárt csomagolás nélkül, illetve iskolák, templomok 200 méteres körzetében forgalmazni. Emiatt számos könyvesbolt ellen indult eljárás, és akár tízmilliós nagyságrendű bírságokat is kiszabtak.

A Háttér Társaság szerint a módosítás a korábbi jogalkotási hibák kijavítását célozza, például egy vesszőhiba és egy mondatszerkesztési hiba korrekcióját, amelyek miatt korábban bírósági ítéletek születtek.

A szabályozás lényegi változása, hogy a jövőben csak azon termékekre vonatkozik, amelyeknek „meghatározó eleme” az LMBTQI téma. Ez a változás azért volt szükséges, hogy ne korlátozzák például a Biblia vagy a világirodalom klasszikusainak terjesztését, amelyek tartalmazhatnak homoszexualitást.

Az új szabályozás azonban újfajta bizonytalanságot teremt, mivel nem tisztázott, hogy egy könyvnek vagy filmnek hány százalékban kell az LMBTQI témáról szólnia ahhoz, hogy a korlátozás hatálya alá essen. A könyvkiadóknak tájékoztatniuk kell a kereskedőket, ha egy könyv meghatározó eleme az LMBTQI téma, de a DVD-forgalmazókra nem vonatkozik ez a kötelezettség.

A jogszabály a jövőben azon termékekre is vonatkozik, amelyek kialakítása, külseje vagy csomagolása a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást jól látható módon jeleníti meg. A Háttér Társaság szerint nem egyértelmű, hogy milyen termékekre gondolhatott a kormány, de példaként említik Fredet, a nem-bináris bölényt, vagy a kétes szexuális irányultságú teletabikat.

A Háttér Társaság Jogi Programjának vezetője, Polgári Eszter szerint a kormány a jogerős bírósági ítéletek ellenére módosítja a rendeletet, ahelyett, hogy felismerné az LMBTQI-ellenes szabályok abszurditását és visszavonná azokat. Szerinte a gyermekek védelmét nem a tilalom, hanem az előítéletektől mentes, tárgyilagos és nyitott társadalmi párbeszéd szolgálja.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a gyermekvédelminek nevezett, de inkább homofób törvény ellen, amelyhez 15 tagállam és az Európai Parlament is csatlakozott, így ez az eljárás az eddigi legnagyobb emberi jogi témájú per lett az Európai Unió Bírósága előtt. Az Európai Parlament megszavazta a kérést, hogy ismét blokkolják a magyar pénzeket, ami tovább súlyosbítja a jogállamisági vitát az EU és Magyarország között.