Magyar Péter feljelentést tesz a mentőszolgálati jegyzőkönyv kiszivárgása miatt

Komoly adatvédelmi aggályokat vet fel egy mentőszolgálati jegyzőkönyv kiszivárgása, amely szerint Varga Judit volt igazságügyi miniszternek mentőt kellett hívnia férjéhez, Magyar Péterhez, annak állítólagos színlelt öngyilkossága miatt. Magyar Péter feljelentést tesz, mivel úgy véli, a dokumentum hamisítvány.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálatot indíthat az eset kapcsán, hogy tisztázzák, hogyan kerülhetett nyilvánosságra a jegyzőkönyv. Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke szerint súlyos adatvédelmi kérdéseket kell megválaszolni, és mérlegelik, hogy hivatalból eljárást indítanak-e.

Az Országos Mentőszolgálat már vizsgálatot indított az ügyben, és Magyar Péter is feljelentést tesz. Az RTL Híradónak nyilatkozva Magyar Péter kifejtette, hogy reméli, a belső vizsgálatot már elrendelték, és feljelentése is hamarosan érkezik a mentőszolgálat és a sajtótermékek ellen.

Kunetz Zsombor egészségügyi elemző szerint a kiszivárgott dokumentum különösen védett személyes adatokat tartalmaz. Kunetz úgy véli, hogy ha ilyen adatszivárgás történik, az alááshatja az egészségügyi ellátórendszer iránti bizalmat, és felveti a kérdést, hogy ki más személyes adatai kerülhetnek még nyilvánosságra.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál hangsúlyozta, hogy a betegdokumentáció kezelése az adatvédelmi szabályok szigorú betartásával történik, és illetéktelen személyeknek, így újságíróknak sem adják ki. A dokumentáció az ellátást követően az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) rendszerébe kerül, ahol a megfelelő jogosultságok birtokában a beteg vagy az illetékes egészségügyi ellátó férhet hozzá.

Magyar Péter körül azonban nem csitulnak a hullámok, hiszen az Index beszámolója szerint a politikus vasárnap Debrecenben tartott anyák napi rendezvényt a Tisza Párt szervezésében, ahol többek között ő maga is beszédet mondott.

A Bors által közölt részletek szerint az eset tavaly februárban történt, amikor Varga Judit, Magyar volt felesége hazaérve férjét eszméletlennek tűnő állapotban találta. A helyszínen egy gyógyszeres levelet is talált, melyben már csak egy szem Xanax volt. Varga a mentőket hívta, de Magyar felkelt és azt mondta, hogy nem vett be semmit, ezért a mentőket végül lemondták. A Bors által lehozott jegyzőkönyvben azonban az szerepel, hogy a mentőket nem Varga, hanem egy bizonyos Dr. [KITAKARÁS] Péter hívta, és a „beteg ismeretlen helyre távozott”.

Magyar Péter szerint a nyilvánosságra hozott dokumentumok nem igaziak, és SMS-ben tájékoztatta a mentőszolgálat főigazgatóját a feljelentés szándékáról. Az RTL-nek azt mondta, “Remélem, hogy a belső vizsgálatot tényleg elrendelték, hogy ez pontosan mi és hogy az én feljelentésem pedig érkezni fog ellenük is és a sajtótermékek ellen is.”