TikTok betiltásának előkészületei az Egyesült Államokban

Az amerikai szenátus megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely előírja a TikTok kínai tulajdonosának, hogy egy éven belül eladja az alkalmazást, különben az Egyesült Államokban betiltják.

Az amerikai törvényhozók döntése értelmében a TikTokot birtokló ByteDance csoportnak egy év áll rendelkezésére, hogy megszabaduljon az alkalmazástól. Amennyiben ez nem történik meg, úgy a videomegosztó platformot betilthatják az országban.

A szenátusban jelentős többséggel, 79 igen szavazattal fogadták el a javaslatot, amely most már csak az elnök, Joe Biden aláírására vár.

A TikTok és a kínai tulajdonosok közötti kapcsolatot illetően Washington aggodalmakat fogalmaz meg, mivel fennáll a veszélye annak, hogy a kínai csoport hozzáférhet a felhasználók adataihoz. Ezeket az információkat pedig kínai befolyásszerzésre, propaganda terjesztésére és kémkedésre használhatják fel.

A TikTok, amelynek saját állítása szerint 170 millió amerikai felhasználója van, igyekszik megnyugtatni a közvéleményt. Azt hangoztatják, hogy a ByteDance többségi tulajdonrésze nyugati befektetők kezében van, a cég székhelye pedig a Kajmán-szigeteken található, így nem tekinthető kínai leányvállalatnak.

Ezzel szemben a kritikusok rámutatnak, hogy a kínai alapítók bár csak 20 százaléknyi részesedéssel rendelkeznek, de a tulajdoni hányaduknál több szavazati jogot biztosító részesedésük révén továbbra is irányítják a pekingi központú ByteDance-t.

A törvényjavaslat körüli vitákban felmerül, hogy a TikTok esetleges betiltását szólásszabadság sérelmének tekintve megtámadhatják, ami évekig elhúzódó jogi procedúrákhoz vezethet.