Vészjósló katonai együttműködés és politikai változások Európában

A politikai vezetők döntései és a gazdasági mutatók változásai mellett katonai együttműködések is meghatározták a hét eseményeit Európában. Skócia miniszterelnöke lemondott, Spanyolországban a miniszterelnök marad, a szerb gazdaság növekedése meglepte az elemzőket, míg Lengyelország és Románia gazdasági kihívásokkal néz szembe. Németország újabb fegyvereket küld Ukrajnába, és Belarusz Iránnal katonai együttműködést fontolgat.

Humza Yousaf skót miniszterelnök bejelentette lemondását, és a Skót Nemzeti Pártnak 28 napon belül új vezetőt kell találnia, különben parlamenti választást kell kiírni. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki feleségét ért korrupciós vádak miatt fontolgatta a lemondást, végül úgy döntött, hogy hivatalában marad.

A spanyol miniszterelnök felesége ellen a Manos Limpias nevű szélsőjobboldali jogi platform nyújtott be keresetet, de a madridi ügyészség szerint a keresetet el kell utasítani, mivel az csak újságcikkeken alapul. Noel Quinn, az HSBC vezérigazgatója is bejelentette öt év után történő nyugdíjba vonulását.

Lengyelországban az infláció áprilisban 2,4 százalékra ugrott, és a jegybank szerint a fogyasztói árak tovább emelkedhetnek júniusig. Romániában az államadósság a GDP 52,4 százalékára nőtt, ami automatikusan életbe lépteti a 2010-ben elfogadott adóügyi és költségvetési felelősség törvény előírásait.

Szerbia GDP-növekedése az első negyedévben 4,6 százalékra gyorsult, ami meghaladta a várakozásokat. Németország újabb fegyvercsomagot adott át Ukrajnának, beleértve 10 Marder gyalogsági harcjárművet és egy Skynex légvédelmi rendszert, valamint a következő Patriot légvédelmi rendszer szállítása is folyamatban van.

Belarusz és Irán megvitatta a harci kiképzés területén való együttműködés fejlesztésének lehetőségét, amit a belarusz védelmi minisztérium sajtószolgálata jelentett be.