Orosz papot sújtottak szankciókkal Navalnij gyászszertartása miatt

Kirill moszkvai pátriárka három évre eltiltotta hivatalától és lefokozta Dimitrij Szafronovot, aki nyíltan kiállt az elhunyt orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij családja mellett.

Kirill moszkvai pátriárka, aki Vlagyimir Putyin elnök közeli szövetségese, komoly szankciókat alkalmazott Dimitrij Szafronov ellen, aki egy moszkvai ortodox templom papja volt. Szafronovot három évre eltiltották hivatalától, lefokozták, és megfosztották talárjától és keresztjétől.

A szankciók hivatalos indoklása nem szerepel Kirill rendeletében, azonban több orosz ellenzéki és Kreml-barát médium arról számolt be, hogy a pap márciusban gyászszertartást tartott Navalnijért, részt vett a temetésen a családdal, és megemlékezést tartott a korrupcióellenes aktivista sírjánál.

Szafronov emellett egy levelet is aláírt, amelyben arra kérte az orosz kormányt, hogy Navalnij holttestét adják át a családjának, és engedjék meg, hogy keresztény hagyományok szerint temessék el. Navalnij halála előtt többször is beszélt hitéről nyilvánosan.

A pátriárka utasítása értelmében Szafronovnak most egy másik moszkvai templomban kell szolgálnia egy elöljáró felügyelete alatt, és három év múlva teljesítményértékelése alapján döntenek majd az egyházban való jövőjéről.

Navalnij 47 éves korában hunyt el egy északi sarkkörtől északra fekvő büntetőtelepen. A nyugati vezetők nyíltan a Kremlt és Putyint vádolták a politikai rivális haláláért. Putyin legismertebb hazai ellenfele egy 2020-as novicsokmérgezést követően 2021 elején érkezett vissza Oroszországba, ahol azonnal letartóztatták, és koholt vádakkal börtönbe vetették. Egy északi-sarkvidéki büntetőtelepen vesztette életét máig nem teljesen tisztázott körülmények között.

A Kreml minden megtesz annak érdekében, hogy Navalnij mozgalmának maradékát is elfojtsák.