Warren Buffett figyelmeztet a mesterséges intelligencia veszélyeire

Warren Buffett, a Berkshire Hathaway vezetője szerint a mesterséges intelligencia (AI) iparágába való befektetés jelenleg nem szerepel a tervei között, és a technológia lehetséges káros hatásaira hívta fel a figyelmet.

Buffett a CNBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy az AI lehetőséget teremt az emberek átverésére, és ha a csalásba való befektetés érdekelné, akkor az AI-t tartaná a leggyorsabban növekvő iparágak egyikének. A technológiai fejlődés árnyoldalaként említette az AI-hangklónozást és a deep fake technológiákat, amelyekkel a csalók megtévesztő tartalmakat hozhatnak létre. Olyan most a mesterséges intelligencia, mint régen az atomenergia volt, csak azt látjuk, hogy hatalmas dolog, de még nem értjük igazán, mekkora károkat lehet okozni vele – mondta Buffett.

A befektetőlegenda hozzátette, hogy bár a mesterséges intelligencia jó célokra is használható, ő maga nem ért hozzá, és nem tudja, hogy a technológia fejlődése milyen irányt vesz a jövőben. Buffett szerint az AI-nak óriási lehetőségei vannak mind a jóra, mind a rosszra. Persze ettől még nagyon jó dolgokra is lehet használni a mesterséges intelligenciát, de nem látjuk, hogy mi fog történni.

Buffett óvatosan fogalmazott, elismerve, hogy nem ismeri az AI-t, és a 20. században kifejlesztett atombombához hasonlította a benne rejlő potenciált. Azt mondta, hogy "kiengedtük a szellemet a palackból" az atomfegyverek kifejlesztésével, és hasonlóan látja a mesterséges intelligencia helyzetét is. Ugyanazt érzi most is, ami miatt fiatalkorában az atomfegyver megrémítette: „kiengedtük a szellemet a palackból, az a szellem pedig később rettenetes dolgokat művelt, és a szellem ereje halálra rémít”.

Végezetül Buffett megjegyezte, hogy nem tudja, hogyan lehetne a "dzsinnt visszaküldeni a palackba", és hogy a mesterséges intelligencia hogyan fogja megváltoztatni a társadalom jövőjét, azt majd csak később fogjuk megtudni.