Zivatarokra figyelmeztetnek több vármegyében

Hétfőn a fátyol-, majd a déli óráktól képződő gomolyfelhők mellett napos idő valószínű, északkeleten, keleten fordulhat elő néhol zápor, zivatar, írja a Kiderül. A délnyugati szél sokfelé megélénkül, több helyen - főként a Dunántúlon - megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között várható. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő.

A HungaroMet citromsárga figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt a következő vármegyékre:

  • Borsod-Abaúj-Zemplén,
  • Győr-Moson-Sopron,
  • Komárom-Esztergom és
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyére.

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint hétfőn nem várható fronthatás, de a szeles időben fejfájás, nyugtalanság jelentkezhet, valamint szédülés, rosszullét is előfordulhat. Az átlagosnál melegebb idő miatt egyeseknél fáradékonyság, dekoncentráltság jelentkezhet.

Ilyen időn lesz a hét további részében

Kedden egy hidegfront hatására erősen megnövekszik a felhőzet, és több helyen várható eső, záporok, zivatarok kialakulása. Néhol heves zivatar is előfordulhat jégesővel, felhőszakadással, viharos széllökésekkel. A front előbb északkeletre, majd a Dunántúlra is betör, és még szerdán is többfelé lesz szükség az esernyőkre. A minimum-hőmérséklet 10–17 fok között alakul, délután pedig 20–27 fok közötti értékekre kell készülni, de záporokat, zivatarokat követően több fokkal visszaeshet a hőmérséklet, a maximum 16 és 23 fok közé várható.

Szerdán keleten, északkeleten süthet ki hosszabb időszakokra a nap, a Dunántúlon és délen viszont még többfelé előfordulhat eső, zápor. Délután a Tiszántúlon is kialakulhat elszórtan zápor, zivatar a magasra törő gomolyfelhőkből. A legalacsonyabb hajnali hőmérséklet 9–15 fok között alakul, a csúcsérték pedig általában 17–24 fok között várható.

Csütörtökön reggelre csökken a felhőzet, napközben már általában sok napsütésre számíthatunk, csupán délkeleten, keleten lehet több a felhő. Kis számban záporok, zivatarok is csak arrafelé fordulhatnak elő. Nagy területen megélénkül az északi, északkeleti szél, elsősorban zivatarok környezetében átmeneti erős lökések is előfordulhatnak. A hajnali 5–12 fokról 19–24 fok közé melegszik fel a levegő. A hétfőihez hasonló meleg a közeljövőben nem várható.

Pénteken az ország nagy részén több órára kisüt a nap, de időnként erősebben megnövekedhet a felhőzet. Csak néhol lehet futó zápor. A fátyolfelhők és a gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés valószínű, többnyire mérsékelt marad az északias irányú szél. Hajnalban 5–12, délután 20–24 fok várható.

Szombaton sok napsütésre, kevés felhőre kell számítani, csapadéknak kicsi az esélye. Hajnalban 6–13, délután 20–24 fok várható.

Vasárnap a sok napsütést csak kevés felhő zavarhatja, csapadéknak kicsi az esélye. A hőmérséklet hajnalban 8–14, délután 20–25 fok között valószínű.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras