Lando Norris megszerezte első futamgyőzelmét Miamiban

Fordulatos versenyen keresztül Lando Norris, a McLaren pilótája megszerezte karrierje első futamgyőzelmét a Formula-1-es Miami Nagydíjon.

Max Verstappen tökéletesen rajtolt, míg Charles Leclerc beragadt, ami miatt Carlos Sainzot feltartotta, és Sergio Pérez megpróbált előre törni. A káoszból Oscar Piastri került ki győztesként, aki az ötödik körben már a második helyen autózott. Lewis Hamilton és Nico Hülkenberg közötti csata végül a Mercedes javára dőlt el.

A verseny során több villámgyors kerékcserét is láthatott a közönség, többek között Leclerc-nél, míg Sainz kiállása még váratott magára. Verstappen egy bójának ütközött, ami miatt virtuális biztonsági autós fázis következett.

A pálya tisztítása gyorsan lezajlott, így nem mindenki tudott kerékcserével élni. Norris a McLaren stratégiájának köszönhetően kivárt a végsőkig, ami jól sült el számára. Kevin Magnussen és Logan Sargeant összeakadtak, ami valódi biztonsági autós fázist eredményezett. Norris ekkor cserélt kereket és megtarthatta az első helyét.

Sainz és Piastri közötti csata a negyedik helyért zajlott, míg a Red Bull kemény keverékű gumikkal küzdött. Verstappen a gumik miatt panaszkodott, és nem tudta ledolgozni a hátrányát. Norris 110. versenyén, 15 dobogós helyezés után megszerezte első futamgyőzelmét.

A Miami Nagydíjat követően Norris mögött Verstappen és Leclerc végzett. A sprintversenyeken Daniel Ricciardo teljesítménye kiemelkedő volt, de az időmérőn már nem tudta megtartani a formáját. A rajtnál Pérez hibázott, Piastri pedig kihasználta ezt, és a harmadik helyre lépett elő. A pontszerző helyeken Verstappen, Leclerc, Pérez, Norris, Hülkenberg, Hamilton, Cunoda Júki és George Russell autózott.

Leclerc autójával problémák adódtak, Piastri pedig megelőzte őt. Hülkenberget Hamilton és Russell is megelőzte. A 28. körben Piastri kitért a boxba, és a vezetést Norris vette át. A Magnussen és Sargeant közötti ütközés után Norris kihasználta a biztonsági autós fázist, és az első helyre tért vissza.

Norris a 33. körben újraindította a mezőnyt, és megtartotta vezető pozícióját. Sainz Piastri szárnyát sérült meg, és bár büntetésre számíthatott, Norris három és fél másodperces előnnyel autózott az élen. Végül Norris hét és fél másodperces előnnyel nyerte meg a versenyt, míg a dobogóra még Verstappen és Leclerc fért fel.

Carlos Sainz öt másodperces büntetést kapott utólag, így elveszítette a negyedik helyét, és ötödikként zárt, míg Pérez került a negyedik helyre. Sainz és Piastri közötti incidens után a Ferrari spanyol versenyzője megcsúszott és nekiütközött az ausztrál pilóta autójának, ami miatt Piastri kiesett a pontszerző helyek közül.

A világbajnokság következő futamát két hét múlva Imolában rendezik, az Emilia Romagna Nagydíjon.