Helen Keller eddig ismeretlen levelei kerültek elő

Helen Keller, a hallás- és látássérült amerikai írónő és aktivista eddig rejtett levélgyűjteménye most került elő, mely új részleteket tár fel az írónő életéről és 75 ezer dollárért kínálják eladásra.

Az 1880-ban született Helen Keller vak, süket és beszédképtelen volt, de ezeket a kihívásokat leküzdve vált a fogyatékkal élők jogaiért küzdő aktivistává. A most előkerült levelek egy garázsban porosodtak, és azokat mindössze 54 dollárért szerezték meg, azonban a gyűjteményt most 75 ezer dollárért értékesítik a momentsintime.com weboldalon. A levelek Helen Keller gyermekkorától egészen felnőtt koráig íródtak, és többek között betekintést engednek az írónő és édesanyja, Kate közötti kapcsolatba. Egyikük egy 7 oldalas kézzel írt és illusztrált levél, amelyet Keller nyolc éves korában írt. A gyűjteményben további húsz gépelt levél is található, melyek Helen költői érzékét és empatikus oldalát mutatják be.

Ki volt Helen Keller?

Helen Adams Keller tökéletesen egészségesen született, de másfél éves korában súlyos betegség következtében elvesztette hallását, látását és beszédképességét. Kommunikálni csak a család szakácsnőjének hatéves lányával tudott, akivel saját jelnyelvet dolgozott ki. Helen Keller a látássérültekre jellemző hatodik érzékkel is rendelkezett, az illatok alapján képes volt felismerni, hogy ki közeledik felé. Gyermekkorában gyakoriak voltak nála a dührohamok, de édesanyja nem adta fel, és Anne Sullivan segítségével Helen megtanult írni, olvasni és beszélni. Felnőttkorában már több nyelven olvasott, megtanult gépelni, és a Radcliffe Egyetemet is elvégezte, így ő lett az első siketvak diplomás a világon.

Helen Keller élete során a sérült gyerekek és felnőttek lelkesítését vállalta fel, és többek között a békéért, a nők egyenjogúságáért harcolt, valamint az American Civil Liberties Union (ACLU) megalapításában is részt vett. 1964-ben Lyndon B. Johnson elnöktől megkapta a Szabadságért Elnöki Érdemérmet, és 1965-ben a Leghíresebb Nők közé választották. Helen Keller 1968 júniusában hunyt el, nem sokkal a 88. születésnapja előtt.