César Luis Menotti, az argentin futball ikonja elhunyt

Nyolcvanöt éves korában elhunyt César Luis Menotti, az 1978-as világbajnok argentin válogatott első szövetségi kapitánya – közölte az Argentin Labdarúgó Szövetség (AFA) vasárnap az X-oldalon.

Az MTI információi alapján Menotti 39 évesen vezette győzelemre a nemzeti csapatot hazai pályán, ezzel történetük során először szerezve meg a világbajnoki címet. Menotti, aki Rosarióból származott, ugyanabból a városból mint Lionel Messi, játékosként a helyi csapatban, a Boca Juniorsban és a Santosban is megfordult, ahol 1968-ban Pelével is együtt játszott. Edzői pályafutását a Newell's Old Boysnál kezdte, és a Huracannal 1973-ban argentin bajnoki címet nyert. A válogatott élén 1974-ben kezdett dolgozni, és az 1982-es világbajnokság után távozott a posztról. Ezt követően a Barcelona vezetőedzőjeként tevékenykedett, ahol 1983-ban Király Kupát nyert a csapattal.

Karrierje során számos más klubnál is megfordult, többek között az Atlético Madridnál, a Boca Juniorsnál, az Independienténél, a River Plate-nél és a Penarolnál is dolgozott, valamint mexikói csapatokat is edzett.

Menotti a menottismo (menottizmus) néven ismert futballfilozófiát hozta létre, amely nagy hatást gyakorolt az argentin labdarúgásra. Mottója, "A futballban le lehet állni a futással, hosszú percekre ki lehet szállni a játékból, csak egy dologgal nem szabad felhagyni: a gondolkodással..." szállóigévé vált. A gólra úgy tekintett, mint egy passzra, amelynek a háló a végállomása.

El Flaco (a Sovány), ahogy becézték, 1960-ban a Rosario Centralban kezdte pályafutását, nem volt rossz játékos, három év alatt 86 meccsen 47 gólt szerzett centerként. Edzősködni 1970-ben a Newell's Old Boysnál kezdett, majd a Huracánt trenírozta, mielőtt 1974-ben kinevezték az argentin válogatott szövetségi kapitányának. Nála mutatkozott be a nemzeti együttesben 1977-ben Diego Armando Maradona, minden idők egyik legfantasztikusabb labdarúgója.

Sokan felrótták Menottinak, hogy nem rakta be Maradonát az 1978-as hazai rendezésű világbajnokságon szereplő argentin válogatottba azzal, hogy 17 évesen még túl fiatal. Tény, hogy nélküle is megnyerték a világbajnokságot...

Az 1982-es spanyolországi vb kudarca után leköszönt tisztségéből. Attól kezdve szakmai pályafutását a vele szöges ellentétben álló elveket valló Carlos Bilardóval folytatott vetélkedés jellemezte.

Menotti mindig többre becsülte a szépséget az eredményességnél, szemben Bilardóval, aki Sir Alex Fergusonnal együtt vallotta: a futballban csak egyvalami számít, és az a végeredmény.

A későbbiekben Menotti irányította a Bocát (két időszakban), az Independientét (három periódusban), az Atlético de Madridot, a River Plate-et, a Peñarolt, a Rosario Centralt, a Sampdoriát, a mexikói Pueblát és Tecost, 2007-es visszavonulásáig. Élete végén az argentin nemzeti válogatottak igazgatója volt.

Kulcsszerepe volt abban, hogy a 2018-as oroszországi vb kudarca után Lionel Scalonit nevezzék ki a válogatott élére, és az élet Menottit igazolta: Argentína 2022-ben, Katarban harmadszor is világbajnok lett.

Az argentin szövetség, az AFA így búcsúzott a legendától: "Profundo Dolor. La Asociación del Fútbol Argentino lamenta informar con enorme tristeza el fallecimiento de César Luis Menotti, actual Director de Selecciones Nacionales y ex técnico Campeón del Mundo de @Argentina. ¡Hasta siempre, Flaco querido!"

A Barcelona, amellyel Király Kupát és Ligakupát nyert, szintén elköszönt egykori edzőjétől.

Végül a FIFA búcsúüzenete: "Hasta siempre, Flaco."

Menotti nagy szerelme a zene volt, sokszor hasonlította a futballt a muzsikához. Sohasem titkolta politikai meggyőződését. Kezdetben a peronizmus feltétlen híveként definiálta magát, hogy aztán később belépjen a kommunista pártba.