Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

Varsóban szerdán valaki megpróbálta felgyújtani a Nozyk zsinagógát, a lengyel politikai vezetők elítélték az esetet, és a hatóságok vizsgálják az incidenst. Az elkövető(k)ről egyelőre nincs információ.

A lengyel elnök, Andrzej Duda kijelentette, hogy az antiszemitizmusnak és a gyűlöletnek nincs helye az országban. Az izraeli és az amerikai nagykövetség is elítélte a történteket a közösségi médiában. A Nozyk zsinagóga, amely 1902-ben épült, az egyetlen olyan zsidó szentély Varsóban, amely a második világháború előtti időszakból maradt fenn.

A lengyel főrabbi, Michael Schudrich szerint a zsinagógát három Molotov-koktél érte, de csak minimális károk keletkeztek, ami óriási szerencsének vagy csodának köszönhető.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter felvetette a kérdést, hogy ki állhat az európai uniós csatlakozás évfordulójának megzavarása mögött. Sikorski az oroszellenes álláspontjáról ismert, és az MTI szerint utalásokat tett arra, hogy a tavalyi párizsi Dávid-csillagos graffitik mögött az orosz hírszerzés állhatott. A miniszter ezzel arra utalt, hogy tavaly októberben, az izraeli-palesztin konfliktus kirobbanása után egyes párizsi épületeken Dávid-csillagok jelentek meg, valamint "Palesztina győzni fog" feliratok is.